Onbiome Закваска

Приготвяне на домашно пробиотично соево кисело мляко 

Onbiome осигурява контролирана ферментация на соевото мляко в удобството на домашната среда, гарантирайки развитието на богат вкусов профил, изразителен аромат и кремообразна текстура. Резултатът е висококачествен пробиотичен продукт с оптимални органолептични характеристики, създаден според най-високите стандарти за домашно производство.

Начин на приготвяне

  1. Загрейте соевото прясно мляко до 42°С. За измерването ползвайте готварски термометър.
  2. Извадете необходимия брой капсули от хладилника и ги оставете на стайна температура. Една капсула е за литър - литър и половина мляко.
  3. Отсипете от готовото затоплено соево мляко в буркан с капак и добавете вече подготвената закваска от капсулите в количество необходимо за заквасване на млякото. Отворете капсулите и изсипете тяхното съдържание в буркана. Не пускайте цялата капсула, защото се разтваря трудно.
  4. Разбъркайте добре (шейквайте) до разтварянето на закваската. Този процес обикновено отнема  10-15 мин.
  5. Загрейте бурканите и капачките до 42°С и ги поддържайте топли до разливането.
  6. Излейте вече подквасеното мляко от буркана в основното количество мляко и разбъркайте добре.
  7. Разлейте заквасеното мляко в топлите буркани и завийте капачките. 
  8. Оставете заквасеното мляко в бурканите да ферментира при 42°С за 6 до 8 часа без разбъркване. За поддържане температурата на ферментация използвайте йогуртиера или фурна при температура от 42°С.
  9. Извадете бурканите с вече коагулиралото мляко и ги оставете за 2 до 3 часа на стайна температура (около 21°С ).
  10. Приберете бурканите в хладилник за 8 часа.

Качеството на готовото соево кисело мляко зависи от качеството на прясното соево мляко, което използвате. При незадоволителен резултат опитайте с друго мляко.

Практични съвети

Спазихте технологията коректно като я адаптирахте към вашия бит, ритъм и нужди. Вече имате домашно приготвено пробиотично соево кисело мляко. За тези от вас, които искат да постигнат изящество и съвършенство, предлагаме няколко практични съвета:

Винаги ползвайте домашно приготвено соево прясно мляко. За получаване на качествено соево прясно мляко е необходима качествена соя - с достатъчно високо съдържание на белтък. Обикновено това са сортове, чиито зърна на външен вид са сферични (като топченца) и бледо жълтеникави на цвят.

За да си направите домашно прясно соево мляко ще ви трябва и вода. Ползвайте максимално пречистена или дестилирана - предстои ви жива ферментация.

Знайте, че сурово соево прясно мляко е неподходящо за ферментация, затова се уверете, че прясното соево мляко е добре сварено, което се постига за около 10 мин.

За постигането на гладък колагум е добра идея да филтрирате през марля преди да заквасите обирайки едрите фибри, а за гладък каймак обирайте пяната от разливането с лъжичка.

Знайте, че соевото кисело мляко е по-рядко в сравнение с киселите млека от животински произход. Гъстотата може се контролира с количеството соя за единица обем вода.

Ползите от пробиотично соево кисело мляко за жени в период на менопауза са доказани. Успешно облекчава при различни състояни на раздразнена кожа след намазване. Има приложение при приготвяне на различни безмесни ястия и разядки.